Eski zamanlardan günümüze kadar gelen, Anadolu’da geçerliğini hala sürdüren adetler vardır. Günün ya da ayın programını Ay’ın hareket ve pozisyonuna göre yaparak, yapılan işin kalitesi arttırılır.
Malum bahar bitip yaz başlangıcına giriyoruz ve kışlık hazırlıkları ve ekme, dikme, biçme işleri de hız kazanıyor. Bu yazımı bu işlerle meşgul olan kişilere rehberlik etmesi amacıyla hazırladım.
Üst kısımdaki görsel de Haziran 2019 ay genelinde Ay’ın evreleri gün gün verilmiştir.
Haziran ayını genel olarak ele alırsam:
31 Mayıs - 1 ve 2 Haziran günleri Balsamik (çürüyen) Ay dönemi 3 Haziran Yeni ay 3 - 17 Haziran arası büyüyen (çoğalan) Ay dönemi 10 Haziran İlk dördün 17 Haziran Dolunay 17 Haziran - 2 Temmuz arası Azalan(küçülen) Ay dönemi 25 Haziran Son dördün 29 Haziran - 1 Temmuz Balsamik (çürüyen) Ay Dönemi
Ay Balsamikteyken ekim, dikim, hasat, mayalama gibi faaliyetler için uygun değildir. Bu zamana denk gelen işler verimsiz olur, mayalar tutmayıp çürüme olasılığı artar. 1 – 2 Haziran ve 29 Haziran – 1 Temmuz arası mümkün mertebe bu işleri yapmayınız.
Yeni ay 3 Haziran’da doğacak. Yeni aydan Dolunaya kadar olan dönem (çoğalan ay dönemi) ki bu Haziran ayı için, 3 – 17 Haziran arasına tekabül ediyor: büyüyecek, geliştirilecek, verim alınacak işler için kullanılmalı. Bu aşamada en uygun dönem, yeni ayı takip eden 6. ve 7. gün sonrası bereketin artmakta olduğu günlerdir.
Dolunay 17 Haziran’da doğacak. Dolunaydan bir sonraki yeni aya kadar olan dönem (azalan ay dönemi) ki bu Haziran ayı için 17- 29 Haziran arasına tekabül ediyor. Özellikle kurutma işleri ve uzun süre saklanacak meyve ve bitkilerin hasadı, tohum almak için uygun zamanlar olarak göze çarpmakta.
Yeniay – İlk dördün(3-10 Haziran) arası:
yapraklı bitkilerin ekimi dikimi için uygun olarak kabul edilmiştir. Marul, maydanoz, ıspanak gibi bitkiler..
İlk dördün – Dolunay (10-17 Haziran) arası:
büyük taneli bitkilerin ekimi için uygundur. Domates, Patlıcan gibi bitkiler
turşu ve sirke kurmak,(10 – 11 haziran)
tarhana mayalamak, peynir, yoğurt yapımı (Dolunaya yakın günler)
çiçek ekim-dikimi
meyve-sebze hasatları açısından da uygundur.
Dolunay – Son dördün (17 – 25 Haziran) arası:
kök bitkilerin ekimi ve hasadı için uygundur. Havuç, patates, turp, pancar gibi
Uzun süre saklanacak ürünlerin hasadı
budama işleri
fidan dikimi
kurutma işleri
detoks, arınma, kilo verme, diyet uygulamaları, toksinleri vücuttan atacak faaliyetler
Esen kalın